top of page
AdobeStock_224066338-e1567630163424.jpeg

Brandwachten

brandblusserasset-removebg-preview.png
Brandwacht

Wat is nu eigenlijk
een brandwacht ?

Een brandwacht is een persoon die toezicht houdt op werkzaamheden, verantwoordelijk is voor de veiligheid tijdens werkzaamheden

en ingrijpt bij een eventuele calamiteit.

Feitelijk is een brandwacht dus toezichthouder.

Een brandwacht is iemand die op meerdere manieren inzetbaar is op het gebied van brandpreventie en brandbestrijding.

Brandwacht, brandwacht 1e klas en hoofdbrandwacht zijn rangen bij de Nederlandse brandweer, maar brandwachten zijn ook werkzaam bij andere soorten organisaties

(bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven).

5.jpg

Afgekeurd gebouw

Het kan voorkomen dat de gemeente of brandweer een bouwkundige inspectie uitvoert. Tijdens deze inspectie kunnen er onvolkomenheden worden geconstateerd waardoor de gemeente het besluit kan nemen dat er extra toezicht nodig is.

 

Hierbij kun je denken aan het uitvallen van een brandmeldinstallatie of andere bouwkundige gebreken.

 

Dit geldt ook voor gebouwen of objecten die door de gemeente zijn afgekeurd maar toch in functie moeten blijven, zoals ziekenhuizen of gevangenissen.

 

Als er extra toezicht opgelegd wordt kan BBN Brandwachten de oplossing bieden door middel van het leveren van gediplomeerde brandwachten. Wij zijn 24/7 bereikbaar en bieden landelijke dekking.

Dakwerkzaamheden

Bij Dakwerkzaamheden van een pand wordt met open vuur gewerkt. Dat levert brandgevaarlijke situaties op. Er ontstaan regelmatig kleine branden als gevolg van deze werkzaamheden. 

 

Het is cruciaal om in deze gevallen de brand zo snel mogelijk te doven

als er niet direct wordt gehandeld kunnen de gevolgen groot zijn.

Brandwachten zijn getraind om toezicht te houden bij deze brandgevaarlijke werkzaamheden maar ook om actie te

ondernemen als het mis gaat.

Daarnaast kan BBN Brandwachten ook het brandveiligheidsmateriaal

zoals kleine blusmiddelen en brandslangen leveren.

Evenementen

Tegenwoordig worden de evenementen steeds populairder en daardoor veel bezocht, hierdoor worden de gevaren dus ook groter.

Bij Evenementen is de taak van een brandwacht om vroegtijdig iedere vorm van brandgevaar te herkennen en minimaliseren. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van vluchtdoorgangen gecontroleerd en zo nodig vrijgemaakt. Evenementenlocaties zitten vaak bijzonder in elkaar en zijn qua brandveiligheid niet op grote groepen mensen ingericht. Dit betekent dat er een brandwacht met speciale ervaring aan te pas moet komen. Onze brandwachten zijn veelal ook actief en dus geoefend bij een brandweerkorps.

Verder zijn ze in het bezit van diverse diplomas zoals BHV – EHBO – VCA en AED certificaten.

 

Gemeentelijke eis toezicht brandwacht

In veel gevallen zal de gemeentelijke brandweer toezicht van brandwachten eisen bij het verstrekken van de vergunning van het evenement. Onze brandwachten zijn preventief en repressief aanwezig. Naast het beveiligen van uw evenement kunnen onze rijksgediplomeerde brandwachten ook direct en kordaat ingrijpen als dat nodig is. Onze brandwachten zijn altijd uitgerust met alle benodigde materialen.

IMG_0053-brandwacht.jpg
11079621_10202881767320025_2761014300278284987_n.jpg
35223536_1645567525553805_114430757832753152_o-1-300x533.jpg
b9131c2f-4331-4219-8011-116efdf605c4-450x338.jpg

24/7 rijksgediplomeerde brandwachten voor uw evenement

De veiligheid van de bezoekers van uw evenement staat voorop.

Maar uiteraard hecht u als organisator ook waarde aan flexibiliteit en kosten.

 

BBN Brandwacht werkt uitsluitend met

rijksgediplomeerde brandwachten die 24/7 door heel Nederland inzetbaar zijn. 

 

Bel voor informatie 072 – 5405216 (tijdens kantooruren) of buiten kantooruren 085 – 2733258

Kantoren of (zorg) instellingen bij uitval van BMC/BMI

De lokale brandweer is verantwoordelijk voor het vaststellen van de brandveiligheid van kantoren of (zorg)instellingen. Denk bijvoorbeeld aan bouwtechnische eisen of detectie van rook en brand.

 

In het geval van uitval, storing of werkzaamheden aan een brandmeldinstallatie (BMC/BMI) kan het zijn dat de brandweer de aanwezigheid van een brandwacht verplicht stelt.

 

Het kan ook zijn dat uw brandmeldinstallatie is afgekeurd en dat de gemeente of verzekeraar een aanvullende eis ten aanzien van de veiligheid stelt.

Onze brandwachten kunnen toezicht houden op mogelijke brandgevaarlijke situaties. We lopen controles en houden toezicht in de ruimtes waar de brandmeldinstallatie (tijdelijk) niet actief is.

 

Daarnaast kunnen we bij calamiteiten repressief optreden en de communicatie verzorgen met de lokale brandweer. Wij zijn beschikbaar voor zaken met spoed, maar ook voor langdurige projecten.

 

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en geven u graag advies over uw brandgevaarlijke situatie, waar dan ook in Nederland.

BBN Brandwacht inzetten bij uitval brandmeldinstallatie

Toezicht brandgevaarlijke werkzaamheden

Onder ‘brandgevaarlijk werk’ verstaan we werkzaamheden waarbij vuur, hoge temperaturen of vonkvorming op kan treden.

Denk bijvoorbeeld aan lassen, slijpen, snijden of verbranden.

 

Ook reperaties aan kunststoffen kunnen brandgevaarlijk zijn. Bij dit soort werkzaamheden zijn er risico’s op brand of explosies.

 

Uiteraard bestaan er verschillende gradaties van brandgevaarlijke werkzaamheden. Soms volstaat het als er slechts een brandblusser binnen handbereik is maar vaak is het verplicht om een brandwacht in te huren.

Een brandwacht inhuren
voor brandgevaarlijk werk

De brandwacht heeft in principe een toezichthoudende en controlerende functie, maar mocht er toch onverhoopt iets misgaan dan is de brandwacht in staat handelend op te treden.

 

Bijvoorbeeld het op een juiste manier informatie verstrekken aan de brandweer, politie of ambulancedienst, het onder controle brengen van een beginnende brand of het leiden van een veilige en snelle evacuatie.

 

Ons personeel bestaat uitsluitend uit rijksgediplomeerde en ervaren brandwachten. Daarnaast zijn we 24 uur per dag bereikbaar en leveren wij (ook op korte termijn) landelijk personeel.

Dakwerkzaamheden
Evenementen
Zorg
Toezicht
bottom of page